Cum dorm girafele, de fapt: care este poziția preferată pentru somn, ce se întâmplă atunci

de: Gabriel Peneș
01 08. 2023

Probabil că multă lume este convinsă că girafele, la fel cum fac caii, dorm în picioare, rămânând vigilente la ce se întâmplă în jurul lor, pentru a nu ajunge hrana vreunui prădător feroce precum leul. Și nu s-ar înșela prea mult. Totuși, somnul cel mai profund al acestor mamifere impresionante prin înălțimea lor este obținut într-o altă poziție.

Cum dorm girafele, de fapt

În general, girafele dorm în picioare, pentru a se proteja împotriva prădătorilor, putând să se ascundă la loc ferit, în timp ce trag un pui de somn.

Însă, în timpul somnului profund, dormitul în picioare nu este posibil. Pozițiile în care dorm, uneori, girafele sunt de-a dreptul hilare.

Înălțimea girafelor este extraordinară, cele mai înalte girafe fiind de 4,8 – 5,5 metri, dar acest lucru nu este suficient pentru a le scuti de atacul leilor.

Un mod în care au evoluat, pentru a se feri de amenințări, este somnul scurt și în poziție verticală, pentru a fi gata să fugă dacă este nevoie.

„Girafele nu dorm mult – în jur de 4 ore într-un interval de 24 de ore. Somnul lor se împarte în ațipiri de circa 5 minute, din cauza faptului că ele sunt specie-vânat și somnul pe o durată extinsă le-ar supune riscului de atac din partea prădătorilor”, a declarat îngrijitorul girafelor de la Grădina Zoologică din Londra, Becca Keefe, pentru IFLScience.

Acest fapt este valabil și pentru cai, și pentru celelalte ungulate (animale cu copite), care dorm în picioare, în marea lor majoritate.

Această poziție contorsionată este cea în care girafele dorm cel mai profund

Care este poziția preferată pentru somn, ce se întâmplă atunci

Dar lucrurile se schimbă atunci când animalele intră în faza somnului REM (somnul cu unde rapide), fază despre care se credea că este prezentă doar la mamifere și la păsări, până să se descopere că este prezentă și la păienjeni și, se pare, la reptile.

„Girafele dorm în picioare, deoarece aceasta este cea mai sigură poziție. Dar, câteodată, dorm așezate. Când intră în faza de somn REM, care durează doar în jur de două minute, își pierd controlul și posibilitatea de susține capul. În timpul somnului REM, ele își sprijină capul pe partea dorsală sau, câteodată, dorm pe o parte, cu gâtul în formă de S”, a mai precizat Keefe.

Da, girafele dorm folosindu-și partea dorsală ca pernă, în timpul somnului REM. Această fază a somnului este esențială pentru fixarea celor învățate, fiind foarte importantă pentru puii de girafă.

Având un gât atât de lung, este foarte greu pentru girafe să se așeze și să se ridice de la sol, de aceea ele recurg la dormitul pe pământ doar în timpul somnului REM.

Se spune că gâtul lung al girafelor reprezintă o adaptare pentru a ajunge la mai multe frunze decât pot s-o facă speciile concurente. Dar studiile arată că există o altă explicație pentru gâtul extrem de lung.

Specia dispărută de girafe, Discokeryx xiezhi, se lupta folosindu-și capul și se crede că aceste lupte au întărit gâtul și au creat necesitatea evoluției spre un gât mai lung și mai puternic. Vedem acest lucru în zilele noastre, când masculii care se luptă pentru femele se lovesc violent cu capul.